Descriere
Socul (Simbucus Nigra) este un arbust de dimensiuni medii si care poate ajunge la o înaltime de maxim 10 metri, de obicei crescând în jurul a 5-6 metri. Mirosul respingator al scoartei si a frunzelor alunga daunatorii, iar florile, în schimb, emana o mireasma placuta. Socul este un arbust care creste la marginea padurilor si pe langa garduri. De la soc se folosesc florile - Flores Sambuci - mai rar fructele - Fructus Sambuci - in
diferite boli. Socul (Sambucus nigra) este o planta cu efecte terapeutice puternice ce poate trata si preveni un numar urias de afectiuni.
Consumul de soc duce la scaderea edemelor, detoxifica organismul si previne aparitia infectiilor urinare prin mentinerea unei mictiuni adecvate datorita efectului diuretic. Ceaiul de soc este un bun laxativ, asigurand un tranzit intestinal optim astfel incat toxinele intestinale sa nu se acumuleaze in organism.
Planta de soc inhiba apetitul alimentar astfel incat, treptat, senzatia de foame sau poftele dispar.
Chiar si in cazul in care suferi de o raceala, gripa sau chiar bronsita ceaiul de soc iti poate veni in ajutor deoarece are un efect calmant asupra tusei si a afectiunilor aparatului respirator. Pentru prospetele mamici care alapteaza este important de stiut ca ceaiul de soc mareste cantitatea de lapte, fara a prezenta efecte secundare.
Ceaiul de soc are in compozitie sambunigrosida (glicozid), nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric si acid tanic, iar scoarta de soccontine tanin, rezina si acid valerianic.
Pentru a scapa de kilogramele in plus este bine ca un regim de slabire sa inceapa cu o cura de ceai de soc, care are urmatoarele efecte benefice: provoaca transpiratie abundenta, ajuta la scaderea in greutate, elimina toxinele din organism, are efect laxativ. Sudorifica (provoaca transpiratie transpiratie abundenta) ajutând la scaderea temperaturii. Florile de soc au de asemenea proprietati diuretice, laxative si galactogoge.
Utilizare: În gripa, în raceala, bronsita, contra tusei si în general în afectiunile aparatului respirator. Prin diureza pe care o produce se recomanda în reumatism, boli de rinichi si de vezica. Ceaiul de flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Având proprietati laxative si ajutând la eliminarea apei din tesuturi, se foloseste ca medicament natural (ceaiul) în obezitate. Pentru aceleasi motive se recomanda în constipatiile de natura nervoasa.
Extern, sub forma de bai sau cataplasme, este indicate în furunculoue, abcese, arsuri, flictene, având proprietatea de a fluidifica puroiul de a calma durerile, facând sa dea înapoi umflatura. Sub forma de bai fierbinti se utilizeaza contra reumatismului.